czwartek, 25 marca 2021

Międzynarodowy Dzień Gofra

 Dzisiaj obchodzimy 

Międzynarodowy Dzień Gofra! 🧇🧇🧇

 

Choć tradycja jedzenia gofrów wywodzi się ze Skandynawii to znane i uwielbiane są już na całym świecie. 
Chrupiące gofry to świetny pomysł na śniadanie lub na pyszną kolację. Poza cukrem pudrem możemy dodać dowolne składniki. Inne popularne dodatki do wszelkie owoce, śmietana, smakowe polewy, posypki dekoracyjne.

 

Nie pozostaje nam nic innego, jak zachęcić 

Was i Waszych rodziców do… zrobienia gofrów😃

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia.
  2. Wlać mleko i olej. Wbić jajka.
  3. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą miksera.
  4. Rozgrzać gofrownicę.
  5. Na formy wylać ciasto. Piec przez 7 minut.
  6. Wyciągnąć gofry i położyć na kratce, aby chwilę odpoczęły.
  7. Podawać z ulubionymi składnikami.
 
 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz