Dzisiaj obchodzimy
Międzynarodowy Dzień Gofra! 🧇🧇🧇
Choć
tradycja jedzenia gofrów wywodzi się ze Skandynawii to znane i uwielbiane są
już na całym świecie.
Chrupiące gofry to świetny
pomysł na śniadanie lub na pyszną kolację. Poza cukrem pudrem możemy dodać
dowolne składniki. Inne popularne dodatki do wszelkie owoce, śmietana, smakowe
polewy, posypki dekoracyjne.
Nie pozostaje nam nic innego, jak zachęcić
Was i Waszych
rodziców do… zrobienia gofrów😃
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
- Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia.
- Wlać mleko i olej. Wbić jajka.
- Wymieszać wszystkie składniki za pomocą miksera.
- Rozgrzać gofrownicę.
- Na formy wylać ciasto. Piec przez 7 minut.
- Wyciągnąć gofry i położyć na kratce, aby chwilę odpoczęły.
- Podawać z ulubionymi składnikami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz